08-24-2006, 09:58 PM
Gut nedir ?
Gut, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) veya böbreklerdeki ürik asit tasfiyesinin azalmasından doğan bir hastalıktır. ürik asid kristalize olur ve eklemlerde çökelir. Bu çökelme ciddi ağrı nöbetlerine ve inflamasyona yol açar. Çoğu kez bu olay ayak başparmağı tabanında bulunan nispeten büyük eklemde cereyan eder. Ancak kollar, ayaklar, ellerde bulunan diğer eklemler de hastalıktan etkilenebilmektedir.
Kimler risk altındadır ?
Erkekler guta yakalanma açısından kadınlara göre 20 kat daha risk altındadırlar. Diğer risk faktörleri ise şunlardır: Yaş (daha çok 40-50 yaşlar arası) Guta ait bir aile öyküsünün varlığı şişmanlık Bazı ilaçların özellikle de diüretiklerin (idrar söktürücü) kullanılması Kan hastalıkları Travma, şua alma veya cerrahi müdahale geçirme ürik asidin yapısına giren bir madde olan "pürin"i içeren gıdalardan büyük miktarlarda tüketme. Yüksek kan basıncı, anemi, diabet, böbrek veya damar hastalığı gibi rahatsızlıklar.
Gut Tanısının Konması
Gut ve gutun altında yatan sebepler kan tahlilleri (ürik asit düzeyi), eklem sıvında yapılan çalışmalar ve röntgenler vasıtasıyle tanınabilir. Eğer eklemlerinizde iltihabi yahut ağrılı ataklar atlattıysanız doktorunuzu durumdan bilgilendiriniz. Tedavi edilmeden bırakılırsa, gut sakat eklemlere böbrek taşlarına, kemik-ligament ve tendonlarda iltihaplanmaya yol açabilir.
Gutun tedavisi
Eğer size Gut tanısı konulursa, doktorunuz buna uyarlanmış bir perhiz, steroid ailesinde olmayan iltihap önleyici ilaçlar, ağrı kesiciler ve kanınızdaki ürik asid düzeylerini azaltacak ilaçlardan bir veya birkaçını birden yazabilir. Bir gut atağı esnasında, mevcut semptomlar şu şekillerde de azaltılabilir:
Hastalıktan etkilenen eklemlere ılık veya soğuk kompresler uygulanacak
Yatakta yatarken ağrılı eklemleri yatak çarşafı ve yorgandan uzak tutmak için yastıktan çerçeveler kullanarak
Eklemlerinizin istirahati sağlanarak
Böbrek taşlarının önüne geçmek için günde 10-12 bardak su içerek
Pürinden zengin gıdalardan kaçınarak. Bu gıdalar muayyen et türleri, deniz ürünleri, kurutulmuş makarnalar ve bezelyeler, ıspanak, bira mayası, hayvansal yağlar, et suyu, yulaf unu
Alkollü içkilerden kaçınarak
Gut, kandaki ürik asit düzeylerinin yükselmesinden (ürik asit idrarda bulunan bir atık üründür) veya böbreklerdeki ürik asit tasfiyesinin azalmasından doğan bir hastalıktır. ürik asid kristalize olur ve eklemlerde çökelir. Bu çökelme ciddi ağrı nöbetlerine ve inflamasyona yol açar. Çoğu kez bu olay ayak başparmağı tabanında bulunan nispeten büyük eklemde cereyan eder. Ancak kollar, ayaklar, ellerde bulunan diğer eklemler de hastalıktan etkilenebilmektedir.
Kimler risk altındadır ?
Erkekler guta yakalanma açısından kadınlara göre 20 kat daha risk altındadırlar. Diğer risk faktörleri ise şunlardır: Yaş (daha çok 40-50 yaşlar arası) Guta ait bir aile öyküsünün varlığı şişmanlık Bazı ilaçların özellikle de diüretiklerin (idrar söktürücü) kullanılması Kan hastalıkları Travma, şua alma veya cerrahi müdahale geçirme ürik asidin yapısına giren bir madde olan "pürin"i içeren gıdalardan büyük miktarlarda tüketme. Yüksek kan basıncı, anemi, diabet, böbrek veya damar hastalığı gibi rahatsızlıklar.
Gut Tanısının Konması
Gut ve gutun altında yatan sebepler kan tahlilleri (ürik asit düzeyi), eklem sıvında yapılan çalışmalar ve röntgenler vasıtasıyle tanınabilir. Eğer eklemlerinizde iltihabi yahut ağrılı ataklar atlattıysanız doktorunuzu durumdan bilgilendiriniz. Tedavi edilmeden bırakılırsa, gut sakat eklemlere böbrek taşlarına, kemik-ligament ve tendonlarda iltihaplanmaya yol açabilir.
Gutun tedavisi
Eğer size Gut tanısı konulursa, doktorunuz buna uyarlanmış bir perhiz, steroid ailesinde olmayan iltihap önleyici ilaçlar, ağrı kesiciler ve kanınızdaki ürik asid düzeylerini azaltacak ilaçlardan bir veya birkaçını birden yazabilir. Bir gut atağı esnasında, mevcut semptomlar şu şekillerde de azaltılabilir:
Hastalıktan etkilenen eklemlere ılık veya soğuk kompresler uygulanacak
Yatakta yatarken ağrılı eklemleri yatak çarşafı ve yorgandan uzak tutmak için yastıktan çerçeveler kullanarak
Eklemlerinizin istirahati sağlanarak
Böbrek taşlarının önüne geçmek için günde 10-12 bardak su içerek
Pürinden zengin gıdalardan kaçınarak. Bu gıdalar muayyen et türleri, deniz ürünleri, kurutulmuş makarnalar ve bezelyeler, ıspanak, bira mayası, hayvansal yağlar, et suyu, yulaf unu
Alkollü içkilerden kaçınarak