Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Php Veya Delphi
#1
Benim bir tane okul yönetimi programı yapmam lazım... her öğrenci hakkında bilgilerinin tutuldugu.. her öğrenciye en az 10 tane rehberlik testinin uygulandığı. bir sistem istiyorum.. (okul otomasyon sistemi gibi)

abi ben delphiyi iyi biliyorum. bu sistemi deplhide yapabiliirm.. benim istediğim... bu programı delphide yapabilgiğim programı... php de de yapapilirmiyin... php bu işimi görürmü?


Kısaca
Php mi?
Delphi mi?


yardım abi?
Cevapla
Teşekkür verenler:
#2
tamamen webbased yazacaksan, cevap evet, hatta php ile daha iyi olur.
ben de delphiyi iyi biliyorum, cok ugrastım, yaklasık 8 yıl,

ama artık baydı, eskidi tabiri caizse,
veritabanına iyice girdikce dallandı budaklandı,
mesela delphi nin kendi veritabanı paradoxda, autoincrement alanı yok, ki id alanlarında cok lazım...

neyse,
webbased ise, direk php tavsiye ederim,

yanlız, webbased iyi dizayn etmek lazım, yoksa kullanıcılar garipseyebilir...

desktop program seklinde yapmak istersen,
php henuz destop programa yeterince musait degil, yani delphi deki gibi form dizayn etmen zor, bunun icin uygun ide henuz yok,
kodla yazıyorsun o da cok iyi degil. bunun icin php-gtk kutuphanesi kullanılıyor (<!-- m --><a class="postlink" href="http://gtk.php.net/">http://gtk.php.net/</a><!-- m -->)
belki benim bilmedigim yeni cıkan ide ler vardır ama, henuz ben bu konuda cok arastırma yapmadım...

bence, güzel bin webbased uygulama yaparsan fena olmaz..
selamlar..
Ara
Cevapla
Teşekkür verenler:
#3
abi cahilliyimi hoş görürseniz. webbased nedir? Smile

abi benim yapcağım..masaüstü programı gibi olcak..delphiyi ben masaüstü gibi olsa yaparım gibi geliyo. ama bazı zamanlar bu programı ağada açmam lazım.. onun için delphide bunu yapmamam gibi... bana php mantıklı gibi geliyo.. aynı portal şeklinde yapmayı düşünüyon.. bizde birtane OBS programı var asp de yazılmış..okulda onu kuruyoz... kendi kendime dedim bu asp de yazılabiliyosa ben php dede yazabilirim dedim.. haksızmıyım Smile

ama sadece bazı endişeler tanışıyom ondan php mi delphimi kararsızım...
Cevapla
Teşekkür verenler:
#4
osb programı aspde yazılıyorsa, phpde de yazılır..
ancak, asp.net ya da sadece .net (datnet diye okunuyor) farklı bisey.
.net direk masaustu program üretebilir... zaten .net'i de yazanlar, delphiden microsofta gecenler...


webbased demek, bir tarayıcı, browser dan dogru calısan, web uygulamaları demektir.
masaustu uygulaması sayılmaz pek. yani firfox, internet explorer gibi tarayıcılar icinde calısır..
cogu zaman is gorur.. ama normal gui'si (graphical user interface, kısaca kullanıcı arayüzü) olan programlar gibi olmaz..
delphi formları gibi olmaz..

webbased yazarsan, kullanımı, normal tarayıcı gibi olur, arayüz tam delphi formlarındaki gibi olmaz, bide tarayıcının ayarlarının bozuklugu programın calısmasını etkiler... tek dezavantajı bu..
Ara
Cevapla
Teşekkür verenler:
#5
ne yapmamı önerirsiniz
Cevapla
Teşekkür verenler:
#6
abi bana öyle bir program önerin ki... hem o programla internette site kurabiliyim...okul web otomasyonları yapabiliyim aynı php de oldugu gibi....

ve o programla delphide yapabildiğim gibi..okul programları,dershane takip programları... yapacağım programlar ağda çalışa bilsin.

örneğin: okulda yaptııgm bi öğrenci takip programı ağda çalışa bilsin....(yani ağ içinde çalışa bilsin)

abi hangi programı tavsiye edersniniz... ben .net falan öyle programlar duydum...ama benim öğrene bileceğim.. ve heryerde kulllana bileceğim bi program önerirmisiniz...

inşallah derdimi anlata bilmişimdir...


not: ben delphi biliyodum.. o beni yarı yolda bıraktı.. sınırlı olusuyla... php çok iyi ama onla bir okul içi program yapamıyom... dezavantajları var. .görsellik falan gibiii...


ben artık bi progralama dilinde uzman istiyorumi. hem masaüstü hemde internette işlerimi görcek bi programda.... yardım helpp Smile)
Cevapla
Teşekkür verenler:
#7
abi tavsiyenizi bekliyorum Smile
Cevapla
Teşekkür verenler:
#8
phpde görselligi biraz düzeltebilirsin, hernekadar delphideki gibi form yapamasan da...

.net ile aynı kodu heryerde kullanabilirsin, hem webde, hem masaustunde, ama onun da kendi dezavantajları var:
1- ögrenmesi zor, zaman alıcı,
2- platform bağımlı, sadece windowsda calısıyor,
3- lisanslı, paralı
ve windows benzeri diger dezavantajları
kodu kullanırsın ama, web icin ayrı arayüz yapman gerek, masaustu icin ayrı, arayüzler direk hepsinde calısmaz..


ben şuanda seninle aynı sıkıntıyı yaşıyorum, programlama yapacak adam gibi bir program arıyorum...
şuanda biyandan phpde birşeyler geliştiriyorum biyandan da arıyorum,
senin sorduğun "hem işlevsel, php gibi, hem de görsel, " henüz böyle bisey yok tam olarak...


ama, php-gtk gelisiyor,
bir da yeni yeni çıkan ajax diye bisey var... ama ajax konusunda ben de yeniyim...
sen araştırıp bana yol gösterebilirsin..
ajax kısaca, web tabanlı calısan, php gibi, webden calısan, aynı zamanda da görselliğe hitap eden yeni bir akım...
javascriptin çok daha ileri seviyesi.. ajax delphideki gibi component olayını da yapıyor...

örnekler:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.smartclient.com/">http://www.smartclient.com/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.google.com.tr/search?q=ajax+development">http://www.google.com.tr/search?q=ajax+development</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.google.com.tr/search?q=ajax+components">http://www.google.com.tr/search?q=ajax+components</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.google.com.tr/search?q=php+ajax">http://www.google.com.tr/search?q=php+ajax</a><!-- m -->


google da bu ajax olayını destekliyor ve o yöne gidiyor..

<!-- m --><a class="postlink" href="http://code.google.com/">http://code.google.com/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://code.google.com/apis/ajaxsearch/">http://code.google.com/apis/ajaxsearch/</a><!-- m -->
<!-- m --><a class="postlink" href="http://code.google.com/webtoolkit/">http://code.google.com/webtoolkit/</a><!-- m -->

bu son verdigim webtoolkit tamamen bir ajax uygulaması...
ama işin iyi tarafı, ajax esasında bir javascript ve php ile uyumlu calısabilir... ve o yönde gelisebilir..


neyse... bu hamur çok su götürür... böyle tatmin edici direk bir cevabı yok...

bence php ve ajaxda kendini gelistir, google olayını takip et.. bide beni takip et Smile
benim tahminim php cok gelisecek, ilerde php ile yazılmıs isletim sistemi cıkarsa sasırma, java da böyle basladı...
suanda sırf javada yazılmıs isletim sistemi var... jbuilder kendisi javada yazılmıs bir borland aracı mesela...


şuanda üst düzey bazı dillerden (python, ruby) "php ye derledigini" ifade eden diller var.. phpye derlemek ifadesi, phpnin artık bir platform/altyapı dili oldugunu da gösterir..
Ara
Cevapla
Teşekkür verenler:
#9
php-gtk bende bunu dicektim... bunu araştırıyıyorum... masaüstü prograıclığı içinmiş... ben php son hızla devam ozman
Cevapla
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


10tl.net Destek Forumu -