Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Çinle ticarette sıkça sorulan sorular ve cevapları
#1
* Çin’den direk fabrikalardan mal alın, malın ve kutunun üzerinde sizin kendi markanız olsun



Çin’de direk fabrikalardan mal aldığınız zaman malın üzerine ve kutusuna istediğiniz markayı yazdırabilirsiniz. Bu sayede kendi markanızın kolaylıkla yaratabilirsiniz.





* Çoğu Amerikalı ve Avrupalı üretici ve tüccarlar Çin’e gelip, sağlam bir kalite kontrolle kendi markalarıyla mal ürettiriyor. üretici veya tüccar firma Avrupa’lı veya Amerika’lı olduğu için de mallar bu ülkelerin malları olarak tüm dünyaya kaç katı fiyatlarla satıp, hem piyasa hem de ihracat satışlarını ve karlarını artırıyor. Neden siz de aynısını yapmıyorsunuz?



Tabi ki yapabilirsiniz. Sadece tek ihtiyacınız olan sağlam bir kalite kontrol ve gözetim. Bu şekilde çalıştığınız sürece, malınız istediğiniz kalitede üretilir ve size gelir. Sadece Çin’li fabrikanın inisiyatifine bırakırsanız paranızı riske atmış olursunuz. Ama bir kalite kontrol ve gözetim acentesiyle (satın alma acentası) çalışırsanız, malınızın istediğiniz şekilde üretilmesini ve size ulaşmasını sağlamış olursunuz.





* Çin’de dünyaca ünlü bir markaya fason mal üreten bir fabrikadan ben de aynı malı istediğimde aynı kaliteyi tutturamıyor. Neden?



Çin’deki ana problem Çinlilerin kalite vizyonlarının ve dolayısıyla da kalite kontrol sistemlerinin eksikliği ve var deseler bile iyi çalışmaması. Bu nedenden de çoğunlukla fabrikalar üretim kalitesini koruyamıyor. Bir kere çok iyi üretiyor ama diğer seferinde hatalı üretiyor ve bu hatalının fire maliyetine katlanmak istediği için de onu alıcıya o şekilde göndermeye çalışıyor. Fabrika ne kadar büyük olursa olsun bu sorunla çoğu zaman karşılaşıyoruz. Bunun tek çözümü sizin de büyük markalar ve Avrupalı ve Amerikalı alıcılar gibi ciddi bir satın alma acentesiyle çalışmanız.



* Çin’den herkes her miktarda mal alabilir.



Evet. Çinden mal alırken illaki çok büyük miktarlarda mal almak zorunda değilsiniz. Aldığınız mal bir konteyneri tam olarak doldurmasa bile, malınızı üretebilir ve parsiyel kargolarla nakliyesini yapabilirsiniz.



* Çin’deki fuarlara gelip fuardan hiçbir şey alamadım. Hem kafam karıştı, hem de güvenemedim. Ne yapmalıyım?



Riskinizi azaltmak istiyorsanız iki iyi yol var. Ya gelip Çin’e kendiniz yerleşeceksiniz ve tüm fabrikalara teker teker gidip hem üretim tesislerini görecek, hem de malınız üretilirken ve üretim bittikten sonra malınızı kontrol edeceksiniz; Ya da büyük markalar ve Avrupalı ve Amerikalı alıcılar gibi siz de ciddi bir satın alma acentesiyle çalışacaksınız.



* Çinliler sahtekar mı?

Hayır değiller. Ancak ticareti çok kısa bir zaman öğrendikleri ve hızlı para kazanıp tam olarak iş ahlakını benimseyemedikleri için batının iş anlayışıyla farklılık gösteriyor. En çok da kalite anlayışlarında problem var. “Ne olacak böyle de olur” deyip sizin istediğinizden farklı bir şekilde malı üretip gönderebiliyorlar. Tabi ki onlar için çok da önem taşımayan bir detay sizin pazarınız için hayati öneme sahip oluyor genellikle. Onun için de satın alma acenteleriyle çalışmak, rahat uyuyabilmek ve paranızı riske atmamak için çok önemli.





* Çin’de her mal yapılır mı?



Evet şu an hemen her mal Çin’de üretilmektedir.



* Çin’den gelen malda problem çıktı. Ne olacak?



Eğer ciddi çalışan bir satın alma acenteniz varsa işiniz daha kolay. Bu acentenin ana görevi doğabilecek problemleri sizin için çözmek, fabrikayla aranızda köprü olarak işlerin sizin lehinize sonuçlanmasını sağlamak. Eğer böyle bir acenteyle çalışmıyorsanız o zaman en iyi çözüm atlayıp Çin’e giderek yerinde problemi çözmeye çalışmak. Ya malı geri gönderip yenisinin gelmesini sağlamak, ya da malı göndermeden hatasız malın gelmesini sağlamak için.



* Çin’den vadeli mal alınır mı?



Evet. Eğer Türkiye bankalarından vadeli akreditif açtırırsanız Çin’den vadeli mal alabilirsiniz.



* Çin’in malı kalitesiz mi?



Çin’de her tür malı bulmak mümkün. Çok kalitesiz mal da var, en kaliteli mallar da var. Sonuçta bütün dünya gidip orda mal yaptırıyor. Eğer kalite kontrolünü iyi yapabilirseniz istediğiniz her kaliteyi orada ürettirebilirsiniz. Bütün Amerika ve Avrupa’nın oradan mal almasının sebebi bu.



* Çin’den, istediğim kalitedeki en ucuz malı nasıl bulurum?



En garanti yolu, istediğiniz ürünün numunesini veya teknik özelliklerini, bu malı üreten bütün fabrikalara teker teker iletip, hepsinden ayrı ayrı fiyat almanızdır. Eğer bu fabrikaların tümüne ulaşamıyor veya fabrikalarla iletişim kurmakta zorluklar yaşıyorsanız, o zaman profesyonel çalışan bir satın alma acentesinden hizmet almalısınız.





* Çin’den Avrupalı ve Amerikalı firmalar nasıl mal alıyor? Kalitenin devamlılığını nasıl sağlıyorlar?



Avrupalı ve Amerikalı firmaların çok büyük bir oranda, Çin’den mal alırken satın alma acenteleriyle çalışıyorlar. Hatta satın alma acenteleriyle işbirliği halinde kendi kalite kontrol ekiplerini de Çin’e gönderip kalite kontrolü iki kez sağlama almış oluyorlar. Böyle olunca da doğal olarak kalitenin devamlılığını sağlayabiliyor ve bu malları Avrupa veya Amerika malı olarak tüm dünyaya ve kendi piyasalarına satıyorlar.



* Çin’den mal alıyorum ama malın kalitesinin devamlılığında sorun var. Ne yapmalıyım?



İki yol var. Ya gidip tüm üretim sürecinde ve üretimin tamamlanmasından hemen sonra gidip fabrikada malın başında durup kontrol edeceksiniz her seferinde, ya da bu alanda hizmet veren satın alma acenteleriyle çalışıp, riskinizi azaltmış olup kalitenin devamlılığını sağlayacaksınız.



* Çin’den mal almaya başlayınca sürekli Çin’e gidip gelmek zorunda mıyım?



Eğer Çin’de sizin için çalışan iyi bir ekibiniz varsa o zaman tabii ki sürekli gidip gelmek zorunda kalmazsınız.



* Çin’den en iyi mal hangi şehirden alınır?



Çin’de her malın daha iyi olduğu ve daha ağırlıklı olarak üretildiği şehirler bulunmakta. Bu şehirler birden fazla da olabilmekte bazı ürünler için. Mesela aynı mal için bazı şehirlerdeki fabrikaların malları daha ucuzdur, ama kalitede buna paralel olarak daha düşüktür. Bazı şehirlerdeki üreticilerin fiyatları biraz daha yüksek olmasına rağmen o şehirlerdeki üreticilerin hem kaliteleri daha yüksek hem de hazır model ve ürün çeşitlilikleri fazladır.



* Çin’e gidip 1 hafta kalmak ne kadara mal olur?



Dönemsel olarak değişmekle birlikte ortalama Çin’e gidip gelmek için en düşük uçak bileti 750-950 dolar civarındadır. Orada kalacağınız otellerde ortalama günlük 50-70 dolar civarındadır. Uzak şehirler arasında seyahat etmek için uçak biletleri ortalama 100-150 dolar civarındadır.



* Bir mal alırken, istediğim kaliteyi Çin’in en uygun fiyatına aldığımdan nasıl emin olacağım?



Çin’deki istediğiniz malı üreten tüm fabrikalarla görüşüp, hepsinden istediğiniz ürün için fiyatları alıp, kalitelerini sizin için numune ürettirerek görürseniz, istediğiniz kalite için en uygun fiyatlı firmayı seçebilirsiniz.



* Çin’de hava nasıl?



Çin’de genel olarak kara iklimi hakimdir. Yazları sıcak, kışları soğuktur. İklimi Türkiye’nin iklimine çok benzemekle beraber, kuzeyden güneye geniş bir alanı kaplaması nedeniyle farklı bölgelerinde farklı iklim şartları vardır.



* Çin’de ne yer ne içerim?



Çin’de bazi şehirde Türk lokantaları bulunmakta. Bunun dışında Çin restoranlarında balık ve sebzelerden yenebilir.



* Çin’e inince istediğim yere nasıl gideceğim. Ne Çince bilirim ne de İngilizce.



Bu konuda, havaalanına inmenizden, geri Türkiye’ye dönmenize kadar ki gerekli organizasyonu firmamız yapmaktadır.



* Çinliler İngilizce biliyor mu?



Fabrikalarda sadece ihracattan sorunlu kişiler İngilizce biliyor. Ancak tabii ki yeterli İngilizce bilen ve ne demek istediğinizi tam olarak anlayan Çinli sayısı çok az. Anlıyor gibi görünseler de çoğu dediğinizi aslında anlamıyorlar. Çin’lilerin genel kültürü dolayısıyla, dediklerinizi anlamış gibi görünüyor ve size olumlu yanıt veriyor. Tabii bu nokta da siz de istediğimi kabul etti diye seviniyorsunuz. Ancak bir süre sonra anlaşılıyor ki aslında dediğinizi anlamamış, sadece anlar gibi görünmüş ve sizin istediğinizden farklı bir şey yapmış. O zaman gerçekten sinirleriniz çok bozuluyor, ama Çin’deki genel yapı bu şekilde. Dolayısıyla, onlarla anlaşırken ve özellikle gerekli anlaşmaları yaparken onların kültürlerini ve tabiatlarını bilen kişilerle birlikte olmanız işinizi çok büyük oranda kolaylaştırıyor. Ne demek istediğimizi Çin’e bir kere bile gitmiş olan bir kişi çok iyi anlayacaktır.





* Çin’e gidip mal siparişi verdik. Her konuda anlaştık siparişi verirken, ama gelen mal farklı çıktı. Nasıl olur? Nasıl çözerim?



Bu Çin’de en sık yaşanan ciddi bir problemdir. Bunun nedenleri Çin’li fabrikalarda (fabrika ne kadar büyük olsa bile) ciddi çalışan kalite kontrol sistemleri yoktur ve çoğu zaman Çin’li işçiler kendi bildiklerini okumakta çok sabit fikirlidirler. Bunun bir daha olmamasını sağlamanın yolu üretim sırasında ve üretim bitip de yükleme yapılmadan önce bir satın alma acentesinin sizin adınıza veya sizinle birlikte malın kalite kontrol ve gözetimini yapıp malın o şekilde yüklenmesini sağlamsıdır. Çin’de sizin adınıza çalışan bu şekilde bir kolunuz olduğu zaman işler çok rahat bir şekilde yürümektedir.





* FOB China nedir? CIF Turkey nedir?



FOB China: Çin Liman teslimi malın fiyatı

CIF Turkey: Türkiye gümrük teslimi malın fiyatı



* Çin’den buraya malın nakliyesi ne kadar tutuyor?



Nakliye masrafları her ay değişebilmektedir. Ihtiyacınız olduğu anda sizin icin en uygun fiyatları alabiliriz kendimize ait olan nakliye lojistik firmaızdan.



* Daha önce hiç ithalat yapmadım, gümrük işini nasıl çözeceğim?



Iyi bir gümrük müşavirliği firmasıyla görüşüp malınızın ithalat mevzuatı hakkında tüm bilgileri alabilirsiniz. Bir malı ithal etmeyi düşündükten sonraki ilk yapılması gereken şey gümrük mevzuatını kontrol etmek ve ithalatında bir problem yoksa araştırmalara girmektir. Aksi taktirde gümrükte olabilecek sorunlar tüm ithalat uğraşınızın son dakikada boşa gitmesine neden olur.



* Nakliye konusunu kim halledecek?



Nakliye konusundaki tum ihtiyaçlarınız firmamız tarafından en hızlı ve uygun fiyatlı olacak şekilde organize edilmektedir.



* Çinli fabrika numuneyi karşı ödemeli göndermek istiyor. Nasıl olacak?



Her gün yüzlerce alıcı Çin’li firmalardan numune göndermesini istediği için, haliyle Çin’li firmalar da numunenin kargo masraflarını alıcının karşılamasını istiyorlar (ki çoğu firma bu masrafları eğer ithalat gerçekleşirse toplam mal bedelinden düşebiliyor sizin lehinize). Numuneleri karşı ödemeli kargoyla gönderebilmeleri için sizden kargo hesap numarası isteyeceklerdir. Bu noktada bir Express kargo firmasını arayı durumla ilgili bir hesap numarası almak istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Diğer bir yol da ödemenin Çin’de yapılması için kargo masrafı önden fabrikaya göndermektir. Bu şekilde kargo masraflarını neredeyse yarı yarıya azaltmış olursunuz.





* Çin’li firmayla sözleşme imzaladık, bu sözleşme ne kadar geçerli? Bir problem çıkarsa ne yapacağım, nereye başvuracağım?



Bu konuda şirket avukatımızla görüşebilirsiniz.



* Çin’den ayrı ayrı fabrikalardan mal alıyorum. Ön ödemeleri farklı firmalara göndermek ve her birini ayrı takip etmek gerekiyor. Tüm ithalatımı tek bir firma üzerinden yapamaz mıyım?



Yapabilirsiniz. Ayrı ayrı fabrikalardan da mal alsanız tüm ithalatınızı Çin’de tek firma üzerinden yapabilirsiniz. Firmamız bu hizmeti de vermektedir.



* Tüm ithalatımı tek bir firma üzerinden yapmanın bana ne avantajı olur?



Birincisi para transferi yaparken ayrı ayrı banka komisyonu ödemekten kurtulursunuz. İkincisi, Çin’de ihracatı yapan firma ayrı ayrı fabrikalarla Çin kanunları çerçevesinde sözleşme imzalayacağı için bir problem durumunda yargı yoluna gidip sizin hakkınızı araması daha kolay olur. Diğer bir avantaj da eğer bu firma güçlü bir firmaysa vadeli akreditifle mal almanız daha kolay olur. Siz bu firmaya tek bir akreditif açarsınız (ki böylece ayrı ayrı akreditif masrafı da ödemezsiniz), bu firmada fabrikalara kendi bonosunu vererek (ki eğer güçlü bir firmaysa bankalarda kredibilitesi yüksektir), fabrikalarla hesabı önceden kapatabileceği için, bu fabrikaların işine gelir ve fabrikalarla daha kolay anlaşabilirsiniz.



* Çin’de bir yerden bir yere nasıl gidiliyor?



Arası kısa mesafe olan şehirlere otobüsle gitmek en rahat yoldur. Onun dışında tren ve eğer mesafe uzaksa da ülke içi uçuşlar mevcuttur.



* Çin’deki fuarlarda katılımcılar çoğunlukla fabrika değil tüccar firma oluyor. Neden böyle? Fabrikalara direk nasıl ulaşırım?



Çin’deki fabrikalar genelde ihracatları kendilerinin değil, tüccar firmaların yapmalarını tercih ederler. Bunun nedeni hem vergisel hem de direk üretime odaklanmak istemelerindendir. Onun dışında da fuarlara sadece ihracat lisansı olan fabrikalar katılabilir, ki her fabrikanın bu lisansı bulunmamaktadır. Dolayısıyla da fuarlara genellikle, ihracat lisansına sahip tüccar firmalar katılırlar.

Direk fabrikalara ulaşmak istiyorsanız, ciddi bir satın alma acentasi sizin adınıza hızlı bir şekilde direk fabrikalara ulaşıp, fiyatları sizin için araştırabilir ve fiyatlarını uygun bulduğunuz fabrikalara sizi direk ulaştırabilir.


kaynak: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.cintedarikmerkezi.com/faq.html">http://www.cintedarikmerkezi.com/faq.html</a><!-- m -->
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi


10tl.net Destek Forumu -

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping